, Author


Polystyrenový granulát si zřejmě každý z vás dokáže dobře představit. Je to rozdrcený odpad ze stavebního expandovaného polystyrenu, který je tvořen směsí různě velkých kuliček či drobných úlomků rozdílného tvaru, i když zdánlivě na první pohled vypadá jako homogenní směs drobných polystyrenových částí. Toto může vést k mylnému dojmu, že by se to mohlo hodit jako výplň pro sedací vaky. A tak se také může stát, že někteří lidé nakoupí granulát, ušijí si potah na sedací vak dle svých představ, vyplní je granulátem, a pak jsou zklamaní, že se na vaku špatně sedí, a že nekopíruje tvar těla tak, jak by měl.

stavební polystyren

Polystyrenový granulát není určen pro výplně sedacích vaků, využívá se čistě pro stavební účely, jako jsou výsypky základů budov, izolační vrstva u podlah, šikmých stěn a výklenků v podkrovních prostorách, izolace sklepních prostor atp. Granulát se tedy pohodlně vysype do míst, kam se jiný typ izolační hmoty nevměstná, a plní tu požadovaný účel.

polystyrenový granulát

Granulát se dobře hodí i pro odlehčování betonu, což je výhodné pro stavby, které jsou omezeny nosností podlah či stropů. Odlehčený beton lze využít například v podkrovních místnostech rodinných domů. A co tedy využít pro sedací vaky? Tam se používá pouze speciální výplň, tvořená polystyrenovými kuličkami EPS o přibližně stejné velikosti a frakce cca tři až šest milimetrů. Pouze tyto kuličky umožňují správné odvalování po povrchu mezi sebou a formování lidského těla při posezení na sedacím vaku.

Výplně sedacích vaků z polystyrenu jsou sice syntetické a milovníci přírodních materiálů mohou namítat, že přece nebudou sedět na polystyrenu, ale bohužel nic lepšího pro tyto účely zatím neznáme. Chcete-li vak vyplnit například velmi lehkými pohankovými slupkami, i tak bude jeho hmotnost obrovská – velký vak pro dospělé osoby bude vážit přibližně tři čtvrtě metráku, zatímco s polystyrenovými kuličkami pouhých osm kilogramů.