, Author


Kašel může být reakcí na podráždění dýchacího systému. Může být také projevem nejrůznějších onemocnění, jako je nachlazení nebo alergie. Bez ohledu na to, jakou má kašel příčinu, shodneme se, že je velmi nepříjemný a může být až vyčerpávající. V tomto článku se podíváme na různé metody a tipy, které mohou podpořit rychlejší uzdravení z kašle anebo ho alespoň zmírňovat.

Hydratace

Dostatečný přísun tekutin je klíčový. Tekutiny pomáhají sliznicím, aby zůstávali vlhké, což je důležité zejména při suchém a dráždivém kašli. Vyhněte se nápojům, které obsahují kofein, přílišné množství cukru, nebo alkohol. Zvolte raději obyčejnou vodu, čaje anebo vlažné polévky.

čaj

Bylinky

Existují nejrůznější bylinky, které pomáhají lidem s kašlem. Jednou z nich je například zázvor, který se obecně doporučuje při nachlazení. Skvělá je také šalvěj, lípa nebo divizna. Nejlépe uděláte, budete-li tyto bylinky konzumovat ve formě čaje, jelikož tím zvlhčíte i své sliznice. Můžete konzumovat přímo čaj na kašel, který je směsí bylin, jež vám pomohou.

Med a citrón

Med má protizánětlivé vlastnosti a může vám pomoci zklidnit podráždění v krku. Babský recept na nachlazení je lžíce medu s vymačkanou šťávou z čerstvého citrónu, to vše smíchané s obyčejnou vodou. Tímto nápojem navíc posílíte svou imunitu a dodáte do svého těla tolik potřebný vitamín C.

med

Odpočinek

Jako u každé nemoci, i u kašle a nachlazení je potřeba energie, aby naše tělo mohlo bojovat s infekcí. Než kašel odezní, snažte se si dopřát co nejvíce odpočinku a kvalitního spánku. Tím navíc budete opět posilovat svou imunitu.

Léky

Existuje spoustu léků bez předpisu, které vám pomohou s kašlem. Léky obvykle obsahují léčivé a zklidňující látky, které ředí hlen a usnadňují vykašlávání. Nechte si poradit v lékárně. Pokud ovšem tyto léky nezaberou, vyhledejte pomoc lékaře.