, Author


Bez peněz není náš život ani trochu jednoduchý. Když jich máme málo, zaručeně nám něco schází, a čím méně jich je, tím větším nedostatkem strádáme. A někdy je to už dokonce nezvládnutelné, někdy už nám schází i to, co se v žádném případě postrádat nedá. A není tedy divu, že čím méně peněz člověk má, tím usilovněji je někde shání. A pak mu přijde vhod klidně i jenom nějaká půjčka, která ho sice nezachrání definitivně, ale aspoň dočasně prospěje a dá možnost se s problémy stihnout vypořádat.

polské peníze

Půjčku ale může dostat obvykle jenom ten, kdo vhodným způsobem zaručí její splacení. Zájemce o ni by tedy měl mít dost vysoké příjmy, které mu budou prokazatelně stačit na splácení, a také by měl mít registry dlužníků bez záznamů, které by mu kazily reputaci, jsa důkazem toho, že dotyčný už někdy nesplatil své závazky tak, jak tomu mělo být.

Tak by tomu mělo být. Ale často tomu tak není. A není se co divit tomu, že pak nedokonalému žadateli někde odmítnou vyhovět. Každý, kdo peníze půjčuje, je přece bude chtít zpátky, a tak netouží riskovat půjčením někomu, kdo by mohl peníze utratit a už nevrátit.

naše peníze

Platí to pro všechny půjčky. Prokazování bonity tak nikdo neunikne. Ale u různých půjček se schopnost je vrátit prokazuje různými způsoby. A tak se například hypotéka pro dlužníky obejde klidně i bez toho, co je u bankovních půjček nevyhnutelné, tedy bez dokládání velkých příjmů a nahlížení do registrů. Namísto toho se tu ručí zástavou nemovitosti. A jak všichni víme, je nemovitost tak dokonalá záruka, že si tady přijde člověk na své, kdykoliv peníze potřebuje.

A proto je tolik těch, kteří jeví právě o nebankovní hypotéky zájem. Protože tady se snadno a jistě uspěje. A to je potěšující. Zejména pro ty, kdo jsou tak nedokonalými žadateli, že by se jinde pomoci nedočkali. Ale klidně nejen pro ně.